Продажбите на нови автомобили в България се увеличиха през април

Продажбите на нови автомобили в България се увеличиха през април
Източник: iStock/Guliver

Април е вторият месец от 2019 г., през който се отчита ръст на продажбите на нови коли в България. Това показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Увеличението е с 5,5% до 3008 автомобила. В рамките на януари - април регистрацията на нови автомобили в нашата страна се повишиха с 2,1% на годишна база до 11 427 броя от 11 188 броя през същия период на 2018-а година.

Продажбите на нови коли в Европейския съюз се понижиха слабо през април с 0,4% след спад с 3,9% през март, отбелязвайки по този начин понижение за осми пореден месец. През четвъртия месец на годината бяха регистрирани 1 303 787 броя нови автомобили спрямо 1 308 966 година по-рано.

Търсенето на нови автомобили в региона беше подкрепено в най-голяма степен от страните от Централна Европа, където беше отчетен ръст от 4,6 на сто. Относно петте водещи европейски автомобилни пазари, най-добро повишение спрямо април 2018-а година беше отчетено в Испания (с 2,6%), в Италия (с 1,5%) и Франция (с 0,4%) при понижение с 1,1% в Германия и спад с 4,1% във Великобритания.

Солиден спад при продажбите на нови автомобили през април отчете японската Nissan (спад с цели 16,7%), следвана от Ford (понижение с 4,8%) и Honda (с 3,1%).

От германските автомобилни концерни беше отчете спад в продажбите единствено при Volkswagen Group (понижение с 3,7%), докато продажбите на BMW Group се увеличиха със 7,7%,

Продажбите на автомобили са смятани за един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.