Продажбите на нови коли в България нарастват с 13,2% само за месец

Продажбите на нови коли в България нарастват с 13,2% само за месец
Източник: БГНЕС

През декември регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза поредно добро повишение благодарение на силен растеж на автомобилните продажби в Италия и Испания, като в същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат и солиден скок при продажбите на нови автомобили в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повиши с 3,0% на годишна база (спрямо декември 2015-а) след повишение с 5,8% месец по-рано, отбелязва ACEA, цитирана от БНР. Този растеж беше подкрепен от повишение при регистрацията на нови автомобили в почти всички водещи европейски пазари и по-специално в Италия (ръст с 13,1%), Испания (с 9,3%), Франция (с 5,8%) и Германия (с 3,7%), като единствено във Великобритания беше отчетен известно понижение с 1,1 на сто.

За цялата изминала година регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повишава с 6,8% (спрямо 2015 година) до общо 14,641 милиона, което представлява трета поредна година на растеж в сектора. Този позитивен тренд е сигнал, че въпреки политическата нестабилност и икономическата несигурност след ключови събития през 2016-а година като Brexit и проваления референдум за конституционни промени в Италия, потребителското доверие в ЕС остава доста здраво. Само в рамките на декември бяха регистрирани рекордните за последния месец на годината 1 143 653 нови автомобила спрямо 1 110 236 година по-рано.

Рекордният растеж през отминалата година е валиден както за целия регион, така и за всички водещи автомобилни пазари, като най-солиден ръст на годишна база бележат продажбите в Италия (скок с 15,8%) и Испания (с 10,9%), следвани от Франция (повишение с 5,1%), Германия (с 4,5%) и Великобритания (с 2,3%).

Според същото проучване на ACEA продажбите на нови автомобили в България нарастват през декември с цели 13,2% до 3555 броя от 3141 броя година по-рано. За дванадесетте месеца на 2016-а година регистрацията на нови автомобили в нашата страна се повишава със 7,7% до 26 370 броя спрямо 23 500 броя през цялата предходна година.

Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина данните за декември са пореден добър сигнал за икономическото развитие на ЕС през последното тримесечие на изминалата година. Солидното приключване на 2016-а година е знак, че продажбите на нови автомобили ще продължават да нарастват и през новата година, но според някои анализатори се очаква забавяне на растежа. "Ние очакваме 2017-а година да бъде относително прилична за глобалната автомобилна промишленост. Очакваме относително равнинно развитие на сектора в САЩ, Европа и Китай при негово известно възстановяване от много ниските нива в развиващите се пазари", отбеляза Арнт Елингхорст, който е анализатор на автомобилния пазар в брокерската компания Evecore ISI.

Най-солиден растеж в ЕС през декември от 17,1% бележат продажбите на нови автомобили на немската компания Daimler, следвана от френската Renault Group (повишение с 13,6%) и от италианската компания FCA Group (повишение с 13,4%). В същото време обаче продажбите на нови автомобили на друга водеща френска компания PSA Group (производител на Peugeot и Citroen) се понижават с цели 15,0%, докато продажбите на немската BMW Group намаляват с 3,1 на сто.

Немският автомобилен гигант Volkswagen AG пък отчита повишение на декемврийските си продажби с 6,7% при изненадващо повишение на пазарния си дял до 23,1% от 22,5% година по-рано. За цялата отминалата година обаче, пазарният дял на най-големия производител на автомобили в Европа се свива до 23,9% от 24,6% през 2015-а с оглед на най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на немския автомобилен гигант, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Въпреки този мащабен скандал, продажбите на автомобили от марката Volkswagen се понижават в рамките на цялата отминала година с едва 0,5% и само в рамките на декември с 1,8 на сто.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.