Продажбите на нови коли в България скочиха с 10%

Продажбите на нови коли в България скочиха с 10%
Източник: БГНЕС

Продажбите на нови автомобили в България са се увеличили през май с 10,1% на годишна база до 3641 броя. Това показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В рамките на януари - май регистрацията на нови автомобили в нашата страна се повиши с 3,9% на годишна база до 15 068 броя от 14 496 броя през същия период на 2018-а година.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през май с 0,1% след спад с 0,4% през април, отбелязвайки по този начин първо увеличение от девет месеца насам.

През петия месец на годината бяха регистрирани 1 400 518 броя нови автомобили спрямо 1 399 398 година по-рано (през май 2018-а).

Това слабо увеличение е сякаш първи сигнал за известна стабилизация в европейската автомобилна индустрия, която изпитваше сериозни проблеми в края на миналата и началото на настоящата година.

Търсенето на нови автомобили в региона беше подкрепено в най-голяма степен от страните от Централна Европа, където беше отчетен ръст от 6,2 на сто.

Солиден спад при продажбите на нови автомобили през май отчетоха японските Honda (спад с 18,6%) и Nissan (със 17,9 процента).

От германските автомобилни концерни беше отчете спад в продажбите единствено при Volkswagen Group (понижение с 2,1%), докато продажбите на BMW Group се увеличиха с 8,8%, а на Daimler, произвеждащ марките Mercedes и Smart - с 0,4 на сто.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.