Продължава "голямото четене" по делото за КТБ


Продължава "голямото четене" по делото за КТБ
Снимка: БГНЕС

2639

Четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото КТБ продължава и на днешното заседание. Новата разпоредба от НПК влиза в сила три дни след публикуването им в Държавен вестник, т.е. петък в края на деня. Това каза адвокат Константин Симеонов, предаде БГНЕС.

Публикуваните законодателни изменения казват, че „съдебното следствие се ръководи от председателя на състава и започва с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове“. Към момента по делото КТБ от доста време се чете заключителната част на обвинителния акт.

„Новата разпоредба на чл. 276 от Наказателно-процесуалния кодекс влиза в сила три дни след публикуването, т.е. петък в края на деня. При това положение както виждате продължава четене на обвинителния акт и по-скоро на т. нар. заключителна част и ще видим какво ще се случва на 5 февруари, когато е насрочено следващото заседание. Аз лично смятам, че ние сме започнали процедура по текста на разпоредбата на чл. 276 в старата му редакция, която отново беше променена 2017г., защото по-рано се четеше целият обвинителен акт и би трябвало да я довършим по тази процедура“, каза пред медиите адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. Той обясни, че основният проблем идва от това, че измененията в НПК се правят в преходни и заключително разпоредби на закона за изменение на Наказателния кодекс. Адвокатът очаквал някъде април-май месец да се приключи с четенето на диапозитива.

Прокурор Антоанета Софрониева каза, че е написано в промяната как трябва да продължи делото. „Трябва да се обясни обвинителният акт в съдебна зала, да се разясни на подсъдимите лица и след което продължаваме“, заяви тя пред медиите. Прокурорката посочи, че докладът се пише от прокуратурата. “В следващото заседание, след като влязат в сила промените, ние ще направим това, т.е. ще докладваме в следващото заседание“, посочи тя.

На въпрос за това, че според адвокатите делото трябва да продължи по стария ред, защото няма преходна и заключителна разпоредба, която да казва как се случва с казусите, които са висящи, Антоанета Софрониева каза, че това ще прецени съдът. „Това ще е може би въпрос на спор вече в следващото съдебно заседание“, посочи тя.

Припомняме, че на 20 юли 2017 г. специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. Тогава от прокуратурата посочиха, че по делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички