Проф. Ханке: Не правите реформи, затова няма инвестиции

Проф. Ханке: Не правите реформи, затова няма инвестиции

България направи малко реформи в икономиката и това доведе до слаб инвеститорски интерес към вашата страна. Такова мнение изрази "бащата" на валутния борд -  американският икономист проф. Стив Ханке.

Нужни са реформи в държавната администрация, както и премахване на някои правила за регулация, каза професор Стив Ханке пред "Дарик".

"България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна. Ако погледнете анализ на Световната банка, ще видите, че експертите на банката откриват проблем с данъците. Плоският данък е само един от данъците. Той е правилно решение, но ако искаш да регистрираш среден бизнес в България, това отнема 453 часа на година. В средна Азия и в други части на Европа регистрация на фирма става за около 250 часа. Това спестява време. В Сингапур регистрацията на фирма става лесно и бързо. Бюрократичната система за администриране на данъци в България е кошмарна. Това ви прави неатрактивна държава", смята още Ханке.

Американският икономист е убеден, че очакваната рецесия в Еврозоната ще има негативно влияние върху българската икономика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.