Професор за проблемите с имплантите: Ако човек няма пари, ще умре


Професор за проблемите с имплантите: Ако човек няма пари, ще умре
Снимка: БГНЕС

4112

Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за импланти. Ако не – тогава или пациентите плащат, или болниците трупат дългове. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болницата "Света Екатерина".

Ако човек няма пари, ще умре – абсолютно сигурно. Друг е въпросът, че ако пациентът няма пари, болницата ще трябва да калкулира дълг, добави Начев, който изрично уточни, че тепърва ще става ясно дали доставчиците ще се съгласят на цени, които НЗОК може да плати.

Проф. Начев попита защо не се е казало за новите цени на импланти от 1 април преди подписването на Националния рамков договор. Той изрази недоумение пред Нова телевизия каква е здравната политика, след като се отделят по-малко средства главно за импланти, които касаят сърдечно-съдови заболявания. Бяха дадени и примери – с клапи и импланти-сърца, при които с новото държавно заплащане трябва да се доплаща между 10 000 и 30 000 лева.

Болните чакат и някои от тях сигурно няма да дочакат, смята Начев, коментирайки колко дълго време може да продължат преговорите. Той даде и други примери – например как пациенти с болни бъбреци трябва да дават урина, а за това трябва специално приспособление и то е вид имплант.

Какъв бизнес план правиш при това положение, като се появяват нови цени по това време? Вече са използвани средства, които сега се разбира, че няма да бъдат възстановени от НЗОК, обясни директорът на „Света Екатерина” и направи изчисление от негова гледна точка за 1 млн. лева загуба поне през тази година.

Проф. Начев даде и друго предложение – да има общ търг, за да се свалят цените. Същевременно обаче здравният експерт добави, че с новите цени, които НЗОК казва, че ще плаща, не могат да се покриват дори най-евтините импланти т.е. китайските, чиито цени също се вдигали лека-полека.

Лекарят подчерта и, че в България има задължително здравно осигуряване, но не и пълно и това е голямата грешка на българското здравеопазване. Той защити идеята на бившия здравен министър Петър Москов да има задължителен здравен пакет и допълнителен, в който да влизат неща, за които не се плаща и не се лекуват периодично. Ако има толкова социално слаби, които не могат да плащат, да има фонд, от които да се плаща за техни процедури, настоя Начев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички