Прогноза: Азиатските борси ще станат номер 1 на капиталовия пазар

Прогноза: Азиатските борси ще станат номер 1 на капиталовия пазар
Източник: iStock/Guliver

Азиатските борси ще станат най-големия пазар на акции през следващите десет години, като ще изместят от първото място Северна Америка. Това сочи прогноза на банката Morgan Stanley, цитирана от MarketWatch.

До 2027 г. капитализацията на търгуваните в Азия акции почти ще се удвои от 29 трлн. долара на 56 трлн. долара. В същото време прогнозата за САЩ и Канада е за общо 42 трлн. долара. Очаква се азиатският ръст да бъде воден от Хонконг и Индия.

"Очакваме бърз растеж на азиатските пазари през идното десетилетие, тъй като силната експанзия на номиналния брутен вътрешен продукт ще се съчетае със следващия етап на развитие на пазара и с регионалната финансова интеграция", допълват експертите на Morgan Stanley.

Според тях към момента Азия е най-зле интегрираният във финансово отношение район от големите икономически региони. Правителственият фокус върху реформи във финансовия сектор обаче ще предизвика промяна през следващите години.

От банката виждат пенсионните фондове, взаимните фондове, застрахователните, капиталовите и дълговите пазари като основен двигател на бъдещия растеж.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.