Прогноза: Онлайн търговията у нас ще расте с по 30% през следващите години


Прогноза: Онлайн търговията у нас ще расте с по 30% през следващите години
Снимка: iStock/Guliver

3503

Имаме всички основания да вярваме, че следващите години ръстът на пазара на онлайн търговия ще бъде устойчив и ще бъде двуцифрен в параметри 25-30%. Това заяви Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Найденова е оптимист за този пазар и припомня, че през последните пет години бяхме свидетели на развитие на пазара на онлайн продажби с годишни ръстове между 25 и 33%.

„През 2016 по данни на E-commerce Foundation ръстът на пазара на електронната търговия спрямо 2015 г. е 27%, а прогнозите за 2017 са този обем да достигне 510 млн. евро. През 2016 г. пазарът се оценяваше на €420 млн.

„Има всички предпоставки за този ръст на пазара. От една страна, в България имаме над 60% интернет проникване. Около 30% от онлайн потребителите вече са си купували стоки и услуги онлайн, имат изградени навици, има изградена инфраструктура, има множество електронни магазини, така че базата е налице“, казва още Найденова.

Като отделни сегменти лидери в онлайн продажбите са самолетните билети и хотелските резервации. Но има и сегменти, които тепърва започват да се развиват и при които можем да очакваме по-голям ръст от средния. Това са например при продуктите в категории дом, градина, здраве, спортни стоки. „При услугите очакваме туристическите пакети, застраховките и билети за различни събития да се развиват с по-голям ръст от средния“, допълва Найденова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички