Прогноза: През 2050 г. енергетиката ще има нулеви емисии на въглероден диоксид

Прогноза: През 2050 г. енергетиката ще има нулеви емисии на въглероден диоксид

През 2050 г. енергетиката ще излъчва нулеви емисии на въглероден диоксид. Това каза председателят УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска по време на неформална дискусия EMI Media Club, предаде „Фокус“.

„Според проучване, което в момента се представя в Брюксел, до 2040-2050 г. се очаква да продължи преходът към по-ниско карбонова енергетика и до 2050 г. тя да стане карбоново неутрална. Това означава, че се вижда предсказуемо през 2050 г. енергетиката вече да не излъчва емисии на въглероден диоксид, което ще се постигне чрез увеличаване на количеството възобновяема енергия. Това е пътят, който се чертае пред бъдещата енергетика“, каза още Диловска и посочи, че за да се случи това, са необходими революции в електроенергийната система.

„Очаква се през 2050 г. електрическата енергия в потреблението да достигне до 60% - т.е. в крайното потребление да се използва три пъти повече ел. енергия, отколкото е в момента. Като най-масово тя ще се употребява в транспорта, тъй като се очаква електроавтомобилите дотогава да станат масов транспорт“, заяви Диловска.

Тя посочи, че за да се случи този енергиен преход, финансирането е в ръцете на държавата и регулаторите. „Т.е. ако регулаторът и правителствата не решат да има някаква визия за преход, то компаниите сами няма как да го направят, защото нямат пари“, заяви Диловска. По думите ѝ новите задачи пред електроразпределителните дружества ще да бъдат подобряването на диспечерите, преквалификацията на служителите, дигитализацията и др., като домакинствата също ще станат производители на електрическа енергия.

Диловска представи и анализ на електрическите прекъсвания в Европа за 2016 г. „Средно за България за този период непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, а планираните – 170 минути. Ние сме в сравнително добра позиция. Дания, Германия и Люксембург са с най-малко непланирани прекъсвания – това е така, защото те имат най-голям брой подземни кабели, които не подлежат на замръзвания. А с най-много непланирани спирания е Румъния“, заяви тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.