Прогноза: Златото ще поскъпне през първото тримесечие на 2018 г.

Прогноза: Златото ще поскъпне през първото тримесечие на 2018 г.
Източник: Getty Images

Традиционно декември е много лош месец за златото по редица причини – има застой на търсенето в Китай и Индия, тогава се провежда и последното заседание на Фед. Като цяло през тази част на годината има доста къси спекулативни позиции, които натискат цената надолу. Това стана ясно от коментара на анализатора от Tavex Димо Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през първата четвърт на следващата година, особено през януари и февруари, когато е Китайската Нова година и своеобразния сезон на сватбите в Индия (която е най-големия пазар на злато в света) има много голяма вероятност да се наблюдава ръст на актива.

„Разбира се, винаги има макроикономически рискове“, отбеляза той.

Като цяло, 2017 бе една добра година за златото предвид контекста на затягането на паричната политика на Федералния резерв и намаляването на количествените улеснения от страна на Европейската централна банка, като ценният метал бележи ръст от 7-8% в доларово изражение от началото на годината, стана ясно от думите на госта в студиото.

В дългосрочен план цената на ценния метал може да расте с оглед на икономическата обстановка на глобалните пазари.

Стефанов посочи един много важен фактор за стабилността на пазара – изравняването на кривата на доходността, т.е. краткосрочните облигации стават все по-печеливши за сметка на дългосрочните такива. „Преди последните 5 кризи това винаги е ставало“, посочи той.

А ако това стане, ефектът е ясен – скок в цената на „сигурните убежища“, едно от които е златото.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.