Програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации приключва до края на 2018

Програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации приключва до края на 2018
Източник: Getty Images/Guliver

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните лихви и същото време потвърди плановете си за приключване на мащабната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", до края на настоящата година. Това предаде БНР.

Банката също така повтори поетия през юни ангажимент да запази лихвените ставки на текущите рекордно ниски нива до поне "през лятото на 2019 година".

На днешното си редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В официалното изявление на банката се посочва, че тя очаква постепенно да изведе от употреба програмата за покупки на еврооблигации за 30 млрд. евро на месец до декември 2018-а година. Коментирайки лихвената си политика, ЕЦБ отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Липсата на промени в настоящата парична и лихвена политика на ЕЦБ беше очаквано от анализатори, икономисти и инвеститори.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.