Програматик реклама за малък бизнес: съвети от маркетинг гуру


Програматик реклама за малък бизнес: съвети от маркетинг гуру
Снимка:

4508

Използвате ли програматик реклама за своите проекти? Доколко програматик реклама е полезна за малкия бизнес? По време на годишната конференция Online Advertising ние зададохме тези въпроси на водещи български онлайн маркетинг специалисти.

Мирослав Запорожанов, Co-CEO, Zapomedia

Използваме програматик, защото това е добра част от целия маркетинг микс. Програматик дава своя добавена стойност спрямо другите канали и аз вярвам, че един добър бизнес, който иска да увеличава постоянно каналите в своя маркетинг микс, си струва да отчете и да въведе програматик канала в някакъв момент в своя маркетинг микс. Така че препоръчвам го, наистина преди това има други канали, които според мен биха способствали, в зависимост от продуктите, тъй като е много различно, но програматика аз лично го препоръчвам на моите клиенти на някаква по-късна фаза, не веднага.

Не толкова подходящ за малкия бизнес, зависи за кой малък бизнес. Има продукти, които не могат да бъдат рекламирани във Фейсбук или в мрежата на Google, но могат да бъдат рекламирани в някои програматик мрежи, така че за този тип малък бизнес - да. За други малки бизнеси, където продуктите могат да бъдат рекламирани и в Google, и във Фейсбук, по-добре е първо да се вземе максимума от тези мрежи и тогава да се разширява самият канал.

Васил Тошков, CEO, Cloxy

Използваме предимно в началото, тъй като нашите проекти са предимно за SEO, особено при един нов сайт, това нещо си има значение. Не са пряк сигнал, но има значение Google да види цялото това взаимодействие, че е популярен сайта чрез много негови си техники. Така, че особено в началото, AdWords, PayPerClick рекламата според мен е абсолютно задължителна за всеки един стартиращ бизнес.

Жюстин Томс, Мениджър Бизнес развитие, Ей Би Си Дизайн Комюникейшън

Да, програматик е доста удобно средство за присъствие и за работа в онлайн средата, пак зависи от мащаба на проекта, от периода, за който се обслужва и така нататък, и, разбира се, от бюджета.

Програматик е подходящ и за малкия бизнес, защото може много добре да оптимизира бюджетите, но пак е въпрос и на бюджет, и на цели, които се поставят, защото някои цели могат да се изпълнят с други средства.

Георги Малчев, Управляващ съдружник, Xplora.bg

Ползваме за много малко от нашите проекти програматик. Причината е, че в момента имаме огромен фокус върху пърформанс каналите на Google и на Facebook. Когато правим кампании, които използват повече програматик, в частност в premium каналите, този програматик го ползваме много контекстуално, на определени места във фунията. Тази година ще ползваме повече.

Всяко нещо, което работи за малкия бизнес, е подходящо. От такава гледна точка, програматик демократизира възможността да излизате на места, които са важни за вас и то на вашите конкретни потребители. Лично аз бих казал, че програматик може още да се развие, така че още повече бизнеси да видят, че работи. Но в момента, в който видят, че работи, те ще го ползват.

Кристиан Димитров, Online Specialist, Google

Програматик е думичка, която може да означава много неща за много хора. Мисля, че бих бил внимателен да я използвам. Но, ако имаме предвид програматик като нещо, което в реално време преценя какво да направи, например, в Google имаме много стратегии за офериране в AdWords, които в реално време преценят дали даден потребител има по-голяма или по-малка вероятност да се реализира. И, на базата на това, programmatically, решаваме колко да наддадем за търсенето на този човек. Тоест, едно от нещата, в които има програматик неща в Google, е стратегиите за офериране при search-кампаниите. Има и други неща, но зависи дали е правилно или не да му казваме програматик. Отново зависи какво имаме предвид под програматик, но при стратегиите за офериране, например, автоматизираните такива, които не разчитат, както ръчното офериране, само да влизате и ръчно да си нагласяте офертите, ако използвате автоматична такава стратегия за офериране, много ще си улесните живота и ще можете да разчитате на всякакви чудеса, които инженерите на Google са измислили, които седят като machine learning и програматик зад тези стратегии за офериране, за да си улесните живота и да се подобрите резултатите.

Петя Пандулева, Internet Sales Executive, OLX.bg

Да, използваме програматик, това е голяма част, която в момента развиваме от рекламна гледна точка и нещо, на което всички се учим и смятам, че индустрията в България започва да се учи, всички използват вече програматик.

Според мен, програматикът има доста голяма инвестиция, ако трябва да го правиш сам. Така че отново плюсовете и минусите трябва да се видят — колко може да се спечели от програматик върху колко всъщност ти е инвестицията, така че трябва да е балансирано. Вярвам, че програматикът е бъдещето, вече в останалите държави всички използват програматик, тук хората повече и повече започват да използват програматик, така че определено е нещо, което хората трябва да видят, да научат и да разберат дали ще работи за тях или няма да работи за тях.

Мартин Попов, Управляващ съдружник, Interactive Share

Определено развиваме програматик и го препоръчвам за клиенти, които имат нужда от такъв тип брандинг реклама. Възможно е при remarketing, retargeting, възможно е, но трябва да има сегменти и ясна идея какво ще ремаркетираш.

Организатор на Online Advertising конференцията — онлайн маркетинг агенция Netpeak Bulgaria.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички