Производители: Хлябът, колбасите и млякото ще поскъпнат

Производители: Хлябът, колбасите и млякото ще поскъпнат
Източник: iStock/Guliver

По-високите цени на тока за бизнеса ще доведат до поскъпване на основни хранителни продукти, прогнозират производители.

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните - от забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова телевизия.

„В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза Бешиков.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

„За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”, заяви Бешиков.

„Ще се вдигнат и цените на закуските. Една баничка в момента струва 1.20 лв.Трябва да вдигнем цената ѝ с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, допълни той.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. „Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека, тъй като там отива най-много енергия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.