Производителите на тютюн искат свикване на Консултативен съвет


Производителите на тютюн искат свикване на Консултативен съвет
Снимка: Pixabay

5571

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна. Това съобщи Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на УНИТАБ – Европа, пред "Фокус".

Входирано е официално писмо до министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, като предлаганата дата е 16 февруари. Притесненията на тютюнопроизводителите са заради забавени плащания на изкупена вече тютюнева суровина от реколта 2016 година.

„Три от фирмите, които изкупуват тютюн на територията на страната, вече трети месец не изплащат изкупената продукция. Има партиди, реализирани през ноември и декември, за които хората очакват парите си. Това беше повод да искаме среща с министъра на земеделието. Некоректното поведение на търговците поставя в безизходица тютюнопроизводителите и от четирите основни сортови групи“, обясни Филев. Той посочи, че въпросните търговски дружества участват в Консултативния съвет и се очаква темата да бъде обсъдена, като се направи и пълен анализ на изкупна кампания 2016 година.

Все още има и неизкупени количества тютюн, за които земеделските стопани имат предварително сключени договори с търговски оператори. Сред мотивите за свикване на Консултативен съвет по тютюна, Филев посочи и това, че голяма част от фирмите-купувачи не са сключили договори със стопаните за настоящата година, а крайният срок за вписване в регистъра на тютюнопроизводителите за 2017 година е 31 март. „Опасенията ни са, че голяма част от търговските оператори още не са стартирали сключването на договори между търговците и тютюнопроизводителите, а този договор е основен критерий, който ние трябва да изпълним при вписване в регистъра“, посочи Филев. Ще бъдат заявени и очакванията на тютюневия бранш, министерството да направи всичко необходимо, преходната национална помощ за тютюн за кампания 2016 година да се изплати на производителите през месец март.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички