Производствените цени продължават да вървят надолу


Производствените цени продължават да вървят надолу
Снимка: Getty Images / Guliver

2358

През декември 2015 г. производствените цени у нас са се понижили както на месечна, така и на годишна база. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява през декември с 1,0% спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,6 процентни пункта.

Най-съществено понижение на цените се наблюдава в преработващата промишленост – спад с 1,4%, цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ се понижиха с 0,1%, докато производствените цени в добивната промишленост се увеличават с 1,0%.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се понижи през декември с 3,6% след спад с 4,2% през ноември.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през последния месец на 2015 година е с 0,5% под равнището от ноември, когато беше отчетено понижение с 0,6% и регистрира спад с 3,2% на годишна база (спрямо декември 2014-а) след спад с 3,8% и през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени) в България през декември отчете спад на годишна база за трети пореден месец. Индексът на потребителските цени (CPI) в края на 2015 година остана на нивото от ноември (0,0%), докато на годишна база инфлацията през декември се понижи с 0,4% след аналогичен по размер спад и през ноември.

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за по-нататъшно влошаване на българската инфлация през следващите месеци.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички