Прокуратурата иска да се блокира проверка по делото "Иванчева", назначена от ВКС


Прокуратурата иска да се блокира проверка по делото "Иванчева", назначена от ВКС
Снимка: БГНЕС

3135

Прокуратурата поиска спиране на извънредна проверка на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

По-рано през деня председателят на ВКС Лозан Панов разпореди комисия от върховни съдии да направи проверка на апелативния спецсъд по мерките за неотклонение на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които седми месец поред са в ареста заради корупция. Апелативните магистрати на два пъти отменяха решения за пускането им под домашен арест заради влошено здраве.

"Ръководителят на Спецпрокуратурата предлага делото „Иванчева“ да не бъде предоставяно на ВКС, докато АСпНС не се произнесе по протеста на прокуратурата срещу промяната в мерките за неотклонение", съобщиха от Прокуратурата.

"По повод публикации в медиите, според които председателят на Върховния касационен съд е разпоредил проверка на въззивните производства по НОХД №2617/2018 г. с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Петрова, и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна Специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд. С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“", допълва се в съобщението.

Иванчева и Петрова и в момента са в ареста, въпреки че на два пъти съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд замени задържането им под стража с мярка за неотклонение "домашен арест".

В началото на ноември, след протест на прокуратурата, апелативните съдии отмениха първото определение на Хинов за незабавно освобождаване на двете и ги върнаха в ареста, а по второто - от 16 ноември, АСНС още не се е произнесъл.

От Апелативния спецсъд обясниха, че едва вчера делото по протеста срещу по-леките мерки за неотклонение е постъпило при тях и от днес започва да тече 7-дневният срок за произнасяне.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички