Прокуратурата проверява за нарушения с партийните субсидии

Прокуратурата проверява за нарушения с партийните субсидии
Източник: Actualno.com

След сезиране от информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави", главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност.

Тя трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии (чл. 25 – чл. 27) и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

Ще бъде изисквана информация от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. Ще бъде потърсено и съдействието на Сметната палата, която упражнява финансов контрол върху политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

Скандалът избухна след като от "Шоуто на Слави" разкриха, че партиите получават по 13.23 лв. на глас, вместо регламентираните по занон 11 лв. Политическите сили получават субсидия и от недействителните гласове, независимите кандидати и тези получили под 1%. Така те получават над 6.5 млн. лева повече, отколкото би трябвало.

Вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да неглижира темата за партийните субсидии, обяснявайки пред Actualno.com, че "днес най-важното са заводите и работната ръка". Премиерът се оправда, че законът, уреждащ субсидиите, бил гласуван от БСП, а партиите били заплашени от "червените олигарси", които щели да ги контролират, ако няма партийна субсидия.

Той бързо забрави и обещанието си, дадено в "Шоуто на Слави" да внесе в парламента предложение за намаляване на партийните субсидии. Вместо това Борисов даде за пример относно партийните субсидии Германия, където фондации като "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер" (която е щедър дарител на ГЕРБ още от основаването на партията) подпомагат партиите със стотици милиони евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.