Прокуратурата с обвинение срещу бившия вицепремиер Илко Семерджиев


Прокуратурата с обвинение срещу бившия вицепремиер Илко Семерджиев
Снимка: БГНЕС

3218

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу служебният вицепремиер по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017 г. Илко Семерджиев.

Семерджиев е обвинен за това, че на 24 март 2017 г. в София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ – престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от прокуратурата.

Поведението на Илко Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси. Подразнен от този отказ Семерджиев, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Семерджиев може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“. Към настоящия момент спрямо него е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички