Прокуратурата: Овчаров е обвинен за умишлена безстопанственост


Прокуратурата: Овчаров е обвинен за умишлена безстопанственост
Снимка: БГНЕС

2207

Обвинението, което е повдигнато на Румен Овчаров, касае умишлена безстопанственост, представляваща особено тежък случай, с особени големи и вредни последици. Става дума за нанесена щета на НЕК в размер на 193 189 000 евро. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Началното обвинение на Румен Овчаров е за това, че в края на месец ноември 2006 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, и като принципал на НЕК, въпреки задълженията си по Закона на енергетиката, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двамата изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които на 29 ноември 2006 г. са подписали споразумение с „Атомстройекспорт”, във връзка с ядрената централа „Белене”.

Арнаудова заяви още, че депутатът Делян Добрев е призован в Следствения отдел на СГП, за да му бъде връчен обвинителният акт по делото "Белене". Припомняме, че имунитетът на Добрев бе поискан от прокуратурата във връзка със сделки по проекта.

По думите на говорителя Добрев е поканен да се яви в Следствения отдел на СГП в 09.30 часа утре. "Обвинението не е по-различно от това, за което сме му поискали имунитета и няма да има каквато и да е било промяна", коментира Арнаудова.

Тя допълни, че министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова също е била разпитвана като свидетел по делото "Белене" във връзка с цялото разследване и целия процес по изготвянето на АЕЦ "Белене" от началото на 2006 до 2012 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички