Промените в антикорупционния закон минаха на първо четене


Промените в антикорупционния закон минаха на първо четене
Снимка: БГНЕС

2496

Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник новият антикорупционен закон, с който се създаде и нова комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Той обаче вече е в ремонт.

Днес (23 февруари) Народното събрание прие на първо четене промяна в текста на закона, с който на практика се отлагат нововъведените правила за конфликт на интереси за общинските съветници. Решението беше взето с 112 гласа "за", 48 "против" и 5 "въздържали се".

Припомняме, че с антикорупционния закон, приет окончателно през януари, се въведе изискване общинските съветници да не могат да бъдат членове на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие.

Освен това на представителите на общинските съвети по новите правила трябваше да се разделят с участието си във фирми или качеството си на еднолични търговци, ако дружеството, в което са, има сключени договори с общината, в която са избрани, или с дружества и предприятия на въпросната община, ако възнамеряват да изкарат пълните си мандати. Имаше и срок за декларирането на промени в статута им - 23 февруари.

Според приетите днес текстове се променят описаните срокове, като за общинските съветници новите правила за конфликт на интереси да влизат в сила от 1 декември 2019 г. Това значи отлагане до приключване на сегашните мандати на местната власт - следващите редовни избори за кметове и местни парламенти са през есента догодина.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички