Променят пространството около Централна гара в София


Променят пространството около Централна гара в София
Снимка:

4333

Пространството около Централна жп гара в София ще има нов вид. Проектът е на бюрото на архитекта Ангел Захариев, който спечели конкурса за вторичен градски център на Столичната община и Фондация "Визар".

Има няколко водещи послания, които се отправят в проекта - първото е, че трябва да се смени моделът на функциониране на градското пространство - в момента то е доминирано от автомобилите, обясни архитект Захариев пред БНТ.

"Ние имаме поредица от препятствия, излизайки от вестибюла на Централната гара, искайки да пресечем от другата страна на "Мария Луиза", всъщност ние трябва да преминем през един тъмен, неудобен подлез, неуютен, мрачен, миришещ в момента, а в същото време автомобилите се разхождат горе в градското пространство, където е мястото на хората", допълни той.

"Опитваме се да обърнем този модел - хората да ги изкараме на нивото на терен, каквато е съвременната градоустройствена практика, подчерта Захариев и допълни, че градът е за хората, а не за автомобилите. Идеята е и да се създадат най-кратките пътища от автобусните спирки до пространството на гарата", каза още архитектът.

По думите му булевардът не изчезва, а влиза под земята.

"Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни преминавания, без много стълби, без много препятствия, те да могат да се използват за различни събития - културни, спортни и т.н.", заяви Захариев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички