Променят шофьорските изпити, ще се кара и извън града


Променят шофьорските изпити, ще се кара и извън града
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2867

Подготвят се съществени промени при шофьорските изпити - както при теоретичната част, така и при кормуването. Според тях практическият изпит при шофьорите ще включва, освен градско, и извънградско шофиране, и полигон.

Инструкторите твърдят, че полигонът ще бъде полезен за младите шофьори, защото ще им помогне да придобият повече умения.

„Свикване с габаритите на автомобила, влизане в квадрат със заден ход, излизане през врата или точно определено място”, каза инструкторът Боян Блажев, цитиран от bTV.

Теоретичният изпит пък да бъде от две части. Освен въпросите в листовките, които и сега решават курсистите, да има и видеоклип. Той ще представя казус по реална ситуация на пътя.

„В определен бутон да оцени ситуацията в кой момент вижда опасността, какво трябва да направи, като види тази опасност, да намали, да спре, да отбие, така че ще има зададени въпроси, на които той ще трябва да избере какво да направи”, обясни Бойко Рановски, директор на „Автомобилна администрация”.

До края на септември готвените от транспортното министерство промени за шофьорските изпити трябва да влязат за обсъждане в Народното събрание.

Преди време стана ясно още, че GPS система ще определя маршрутите на изпитите. Това се прави с цел инструкторите да не определят пътя, по който трябва да мине водачът, защото съществува хипотезата, че с цел да бъде „скъсан” даден водач, се определя по-дълъг и по-труден път.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички