Протестиращи миньори: Мини "Марица Изток" може да спрат работа


Протестиращи миньори: Мини "Марица Изток" може да спрат работа
Снимка: БГНЕС

4098

Мини „Марица Изток“ може да спрат работа заради проблемите в сектора. Това каза Стоян Стоянов от КТ "Подкрепа" – ММИ, преди миньорите да тръгнат от Стара Загора за протеста в София.

Исканията ни са за достойна цена на въглищата, добивани от мини „Марица Изток“, които да осигурят сигурност и безопасност на работните места за години наред, допълни той.

Цената, която искаме, дори не е реална, а само такава, че да позволи постигане на минималната безопасност на работните ни места и осигуряване на части и материали за тежкото ни оборудване, подчерта Стоянов.

Той уточни, че исканията на миньорите почти не са променени от 2011 г., когато също имаше протест.

"Другото ни искане е запазване на енергийната независимост на държавата. Всички си спомняме зимата на 2017 г., когато единственият стожер на националната енергетика се оказаха мини „Марица Изток“. Всичко спря да работи, ние бяхме единствените, които подаваха въглища към мини „Марица Изток“. Ако си спомняте, имаше заявки за внос на електроенергия от трети страни на цена от 200-220 лв. на мегават, но не се случи", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Синдикалистът подчерта, че има голяма опасност хора в сектора да загубят работните си места. "От 2012 г. казвам - техниката в мини „Марица изток“ е в окаяно състояние. Може да се стигне до там, тази зима да спрем от самосебе си. Не знам защо се насажда мнението, че цената на електроенергия на американските централи е най-висока, при положение, че тя е след ТЕЦ 2 и АЕЦ „Козлодуй“, каза Стоянов.

"В момента тон натурално гориво е 17.50 лв., ние искаме 19.50 лв. да стане. Направете си сметка, че тон пясък 22 и 27 лв.", коментира той.

"Дай Боже следващата зима да е по-мека, но ако е тежка като през 2017 г., съществува голяма опасност да спрем да работим. През зимата мини „Марица Изток“ осигурява около 50% от страната", подчерта синдикалистът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички