Протестиращите майки отново върнаха лагера си до парламента

Протестиращите майки отново върнаха лагера си до парламента
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Майките на деца с увреждания отново се връщат до Народното събрание с палатките си, предаде БНТ.

Решението си протестиращите обявиха след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет. Майките останаха през цяла нощ там с 28 палатки - символ на подкрепата към всяка една област в страната.

„Показахме, че имаме сила да стоим и да отстояваме това, което искаме. То не се е променило през годините. Искаме реформата да бъде доведена до край“, каза Мая Стоицева, майка на дете с увреждания. Друга майка, Весела Одажиева, заяви, че „засега вдигаме палатките, но следващия път ще бъдем тук с още по-голяма сила. Можем да направим град на майките и премиерът, ако сега не ни обръща внимание, тогава просто няма да има откъде да мине от палатки“.

Днес се очаква Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да разгледа Закона за хората с увреждания. След това той ще бъде обсъден в Тристранния съвет и в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента.

Припомняме, че въпреки подписаният по-рано план със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, майките декларираха, че протестът продължава и ще настояват исканията им да бъдат приети от депутатите. Управляващите поеха и политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания - да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в Народното събрание оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.