Протурски атаки над редица профили в Twitter


Протурски атаки над редица профили в Twitter
Снимка: iStock

2013

Twitter потвърди за голяма хакерска атака, в резултат на която върху редица популярни акаунти привърженици на Турция поставиха текст, който осъжда „Нацистка Германия” и „Нацистка Холандия”.

„Уведомени сме, че има проблем, засегнал много акаунти тази сутрин”, каза говорител на Twitter. Той добави, че източникът на атаката е проследен до трета страна, чиито права са били отнети, предаде AFP.

Сред потърпевшите профили в социалната мрежа са тези на френското икономическо министерство, на службата на BBC за Северна Америка, на германския футболен клуб Борусия (Дортмунд), на тенис легендата Борис Бекер, както и на неправителствената организация Amnesty International.

“Нацистка Германия, Нацистка Холандия. Това е малък османски шамар за вас. Ще се видим на 16 април. Какво съм написал? Научете турски“, се казва в публикуваното от профилите съобщение. Текстът съдържа свастики и е придружен от видео с части от реч на турския президент Реджеп Ердоган.

Атаката идва на фона на продължаващия конфликт между правителството в Анкара и други европейски държави, сред които Германия и Холандия, които отказаха да разрешат на турски министри да проведат срещи с турски избиратели. В отговор президентът Ердоган обвини както Берлин, така и Хага, че действат като нацисти. С датата 16 април хакерите имат предвид деня, за който е насрочен референдумът за изменения в турската конституция, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление в страната.

От френското икономическо министерство и BBC Северна Америка потвърдиха за инцидента, съобщавайки, че вече са върнали контрола върху профилите си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички