Проучване: 57% от използвания софтуер в България е нелицензиран


Проучване: 57% от използвания софтуер в България е нелицензиран
Снимка: iStock/Guliver

4127

57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е неправилно лицензиран. Това показва проучване на браншовата организация BSA. Стойността е с 3% по-ниска спрямо предишния доклад, публикуван през 2016 г.

Проучването измерва обема и стойността на нелицензирания софтуер, инсталиран на персонални компютри в повече от 110 държави и региони, като включва почти 23 000 респондента – от индивидуални потребители и служители в компании до ИТ директори.

„Организациите по света пропускат икономическите предимства и ползите за сигурността, които добре управляваният софтуер осигурява. Компаниите трябва да въведат програми за управление на софтуерните активи (SAM), чрез които да оценяват и управляват софтуера в мрежите си. Това, от своя страна, ще им помогне не само да намалят риска от сериозни кибер атаки, но и да увеличат приходите си“, коментира Виктория Еспинел, президент и главен изпълнителен директор на BSA.

Въпреки че бавно намалява, използването на нелицензиран софтуер е все още широко разпространено, посочва се в доклада. Нелицензираният софтуер се използва в обезпокоителни мащаби, възлизайки на 37% от софтуера, инсталиран на персонални компютри по света – спад със само 2 процентни пункта спрямо 2016.

ИТ директорите отчитат, че нелицензираният софтуер става все по-рисков и скъп. Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер вследствие на нелицензиран софтуер възлизат на около 359 млрд. щатски долара годишно. ИТ директорите споделят, че предотвратяването на атаки върху данните и други рискове за сигурността са основната причина да подсигуряват, че мрежите им са изцяло лицензирани.

Подобряването на управлението на софтуера е не само задължително за сигурността, но и дава икономическо предимство. Когато компаниите предприемат прагматични стъпки за подобряване на управлението на софтуера, те могат да увеличат приходите си с до 11%, допълват анализаторите.

Организациите могат да предприемат значими стъпки, за да подобрят управлението на софтуера си. Проучванията показват, че организациите могат да намалят с до 30% годишните си разходи за софтуер, като внедрят ефективно управление на софтуера (SAM) и програма за оптимизиране на софтуерните лицензи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички