Проучване: Българите остават подозрителни към доплащането в болниците

Проучване: Българите остават подозрителни към доплащането в болниците
Източник: БГНЕС

Около 2/3 от българите, които са били в болница през последните 5 години, са „много доволни“ или „по-скоро доволни“ от грижата, която са получили. 1/3 обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в лечебните заведения за болнична помощ. Това показва сондаж на социолозите от „Галъп интернешънъл“.

Според данните повече от половината българи оценяват разходите от болничния си престой като по-скоро високи или много високи. Отговорите на въпроса дали сумата е справедлива са поделени. Данните подсказват, че обществото ни харесва медицинските грижи и уважава лекарите и труда им, но явно не е убедено в цялостната коректност на системата и най-вече в ценообразуването. Доплащането остава един от основните проблеми за пациентите. Двама от всеки петима, лежали в болница, споделят, че са им се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани.

"Данните не са съвършено представителни, защото имат характера на общ сондаж, но показват ясно, че общественото отношение към болничната помощ е по-скоро разделено и не може да се каже, че задоволството преобладава. Грижата за здравето се оценява добре, но грижата за здравеопазването - не съвсем", отбелязват социолозите.

„Галъп интернешънъл“ заедно с Clinica.bg са създали първия „Индекс на болниците“ в България. Основните изводи, очертани в Индекса, са: увеличение на броя на лечебните заведения, които предоставят лечение в тези направления; липса на комплексност на предоставяните медицински услуги; неравномерно покритие на 28-те области с предоставяне на медицински услуги; проблем с достъпността на медицинските услуги заради наличието на доплащане; доверие в лекарите и в труда им, но недоверие в здравната система и ценообразуването в нея.

„От индекса става ясно, че има проблеми в остойностяването на някои от процедурите и терапиите, няма равномерно покритие при някои от услугите във всичките 28 области, няма достатъчно покритие с иновативни практики, в някои от направленията. Проблемите в здравната система се възприемат с най-голяма обществена чувствителност, защото корупция може да има навсякъде, но когато става дума за здравеопазване хората си дават ясна сметка, че става дума за живота и здравето им и чувствителността им е подчертана, да не кажа възпалена. Индексът помага на пациентите да се ориентират по-бързо към лечебните заведения, които могат да отговорят на потребностите им от една страна, а от друга да помогне на администрацията, която се занимава с контрол и управление на тези системи да намери проблемите“, подчерта социологът Първан Симеонов.

Допитването е проведено чрез преки интервюта сред 772 души между 9 и 16 март с абсолютно максимално отклонение 3.5% при 50% дялове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.