Проверки за двоен стандарт и при алкохола и козметиката


Проверки за двоен стандарт и при алкохола и козметиката
Снимка: iStock/Guliver

2379

Проверки за различия в състава на стоките се разширяват от храните към алкохола, праховете за пране и козметиката, пише "24 часа".

Според публикацията първоначално ще бъдат прегледани етикетите на съответните стоки, купени в България и в държава от Западна Европа.

Ако е посочено вещество, което се смята за по-евтино или количеството му е по-малко, ще се правят и лабораторни изследвания.

"Хубавото е, че проблемът с двойния стандарт при храните беше признат от всички, включително от икономики, които в началото бяха по-консервативни относно това, че такова разделение съществува", е цитиран да казва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Миналия месец Европейският парламент препоръча мерки, които да бъдат приложени на ниво на ЕС и на национално ниво за справяне с проблема с "двойните стандарти". Тестове и проучвания, извършени в няколко държави членки предимно от Централна и Източна Европа, доказват, че съществуват различия в състава на продукти, рекламирани и разпространявани с една и съща марка, с привидно идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите. Тези различия са открити не само в състава на хранителни продукти, но често и в нехранителни продукти като препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички