Проверки за двоен стандарт и при алкохола и козметиката

Проверки за двоен стандарт и при алкохола и козметиката
Източник: iStock/Guliver

Проверки за различия в състава на стоките се разширяват от храните към алкохола, праховете за пране и козметиката, пише "24 часа".

Според публикацията първоначално ще бъдат прегледани етикетите на съответните стоки, купени в България и в държава от Западна Европа.

Ако е посочено вещество, което се смята за по-евтино или количеството му е по-малко, ще се правят и лабораторни изследвания.

"Хубавото е, че проблемът с двойния стандарт при храните беше признат от всички, включително от икономики, които в началото бяха по-консервативни относно това, че такова разделение съществува", е цитиран да казва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Миналия месец Европейският парламент препоръча мерки, които да бъдат приложени на ниво на ЕС и на национално ниво за справяне с проблема с "двойните стандарти". Тестове и проучвания, извършени в няколко държави членки предимно от Централна и Източна Европа, доказват, че съществуват различия в състава на продукти, рекламирани и разпространявани с една и съща марка, с привидно идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите. Тези различия са открити не само в състава на хранителни продукти, но често и в нехранителни продукти като препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.