Проверките за нарушения при "Апартаментгейт" ще са много сложни, предупреди експерт


Проверките за нарушения при "Апартаментгейт" ще са много сложни, предупреди експерт
Снимка: БГНЕС

3414

Беше коментирано, че този тип деклариране на данъчна оценка е широко разпространено, но явно няма вече да е така. Обществото ясно показа недоволство, особено когато става въпрос за хора на високи публични постове. Това каза Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията по сагата "Апартаментгейт".

Такъв натиск трябва да има, но е прекалено рано да се правят някакви изводи, включи се и адвокат Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет. Той предупреди, че проверката дали реално има нарушение е доста сложна – по Закона за борба с корупцията, по Закона за съдебната власт (за конфликт на интереси), по данъчните закони. Ако ще има наказание за председателя на ВКС, това може да стане само с решение на ВСС по много сложни специфики, предупреди Рангелов. Той посочи и, че парадоксално предложение за освобождаване на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев може да направи заместника му, който е избран по негово предложение, но решението се взема от Народното събрание. Припомняме, че заместник на Георгиев е Антон Славчев, който има всъщност по-голяма тераса и от Георгиев – 244 квадрата, като я е купил за само 38 000 лева, макар и в "съдружие" – със сина си и с половинката си Зорница Тодорова.

Определено се разкрива проблем, защото антикорупционният закон е нов и не е тестван в реална ситуация, каза още Рангелов пред Нова телевизия. Той добави и, че не вярва за Николина Ангелкова да има проблеми, защото си е купила жилище преди то да бъде построено. Същото обаче се твърди и за съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета.

Припомняме, че стана ясно, че НАП ще проверява председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който вече обяви, че излиза в отпуск. Заедно с НАП обаче, КПКОНПИ ще проверява началника на Националната следствена служба Борислав Сарафов и сина му Боби – заради имотни сделки на въпросния син. Сарафов също излиза в отпуск. НАП ще проверява и председателя на ВКС Лозан Панов заради имотна сделка на съпругата му Елисавета Панова от 2013 година, когато още не са женени. Панов обаче отказа да излезе в отпуск и каза, че е най-проверяваният човек.

Що се отнася до проверките на ДНСК за "Златен век" на "Артекс", коментарът на Рангелов беше следният – или проверките са повърхностни, или манипулирани. И предупреди, че това дава основания на „Артекс” сега да оспорва успешно в съда.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички