Проверяваме за изправността на асансьори в електронен регистър


Проверяваме за изправността на асансьори в електронен регистър
Снимка: Министерство на икономиката

3394

Като част от мерките, които Министерство на икономиката е предприело в повишаване на надзора и контрола над съоръженията с повишена опасност, въвеждаме електронни услуги, една от които е регистърът за съоръженията с повишена опасност. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес демонстрира в присъствието на медиите Електронният регистър на съоръженията с повишена опасност, съобщиха от пресслужбата на икономическото ведомство.

На място бе извършена демонстрация и проверка реално време на състоянието на асансьор в софийския квартал „Манастирски ливади“, чрез електронно - информационната система /електронен регистър.

Зам.-министър Везиева посочи, че този регистър ще даде възможност да бъдат обхванати 500 хил. съоръжения от 14 вида и 100 типа, като асансьори, ски лифтови и др. Чрез него ще може да се вижда в реално време какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация.

"Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата“, допълни тя. В регистъра данни ще могат да подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор.

Зам.-министър Везиева уточни, че асансьорите са общо една пета от всички съоръженията с повишена опасност, като към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора. "Съгласно наредбата този регистър влиза в сила от 2016 г., като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До средата на следващата година не трябва да има съоръжение, което не е въведено в регистъра. Сред това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани.

Везиева отбеляза, че чрез сайта на ДАМТН и онлайн регистъра, достъпен през всички мобилни устройства е възможно за броени секунди да бъде проверено дали даден асансьор или ски лифт, в който се вози потребителят, е проверяван скоро и дали е регистриран законно. Чрез въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина, потребителят ще получава пълната информация за съоръжението.

Председателят на ДАМТН Стефан Цанков заяви, че регистърът е стъпка, която помага да се решат съществуващите проблеми, свързани със съоръженията с повишена опасност и по-конкретно с асансьорите. „Вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения и ще се намали сивия сектор в сферата на поддръжката на съоръжения“, заяви той. Цанков посочи още, че чрез регистъра се дава възможност и на гражданите да изпращат сигнали до ДАМТН, за да бъде контролът максимално ефективен.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички