Проверяват колко "био" са биохраните у нас


Проверяват колко "био" са биохраните у нас
Снимка: Pixabay

2284

Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните започват съвместни проверки на магазините, които продават биохрани. Целта е да се види дали наистина продаваните там стоки отговарят на етикета. Това съобщава "24 часа".

Поводът за проверките е силният ръст на магазините, които предлагат такива храни през последните години. По данни на земеделското министерството производството на такива продукти пък е нараснало с 30 на сто през миналата година. Очаква се през 2016 г. ръстът да е подобен.

Обикновено биохраните се продават на по-висока цена и търговците се опитват да привлекат клиенти, като изтъкват различни ползи и характеристики на тези продукти, обяснява председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от изданието.

Ако производителите и търговците не успеят да докажат, че предлаганите от тях и представяни за биопродукти са именно такива, това нарушение се наказва от закона, защото представлява нелоялна търговска практика. Максималната санкция при първо такова нарушение е 30 хил. лв.

За да се получи сертификат за биопроизводство, фермерите трябва да преминат редица процедури, като им се забранява употребата на торове, при преработката не може да се употребяват изкуствени добавки, подобрители или генномодифицирани организми. Освен това не се прилага пръскане на растенията с препарати за защита и други ограничения.

Пазарът на храни в целия ЕС е 55 млрд. евро, няма данни какъв е делът на България.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички