Псуваш на стадиона - 1000 лева глоба и забрана за посещение на мачове


Псуваш на стадиона - 1000 лева глоба и забрана за посещение на мачове
Снимка:

2873

Проектът за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия беше приет на второ четене от депутатите.

Спешните законодателни изменения въвеждат най-належащите мерки за справянето с футболното хулиганство и всякакви прояви на насилие по време на спортни мероприятия, съобщава Actualno.com.

След приемането на промените глобите за нарушения на стадиона ще станат от 1000 до 5000 лева и възможност за налагане на 5-годишна забрана за посещаване на мачове. Така по новите правила нарушение ще е не само хвърлянето на бомбички, а дори носенето им на стадиона.

Според новите текстове отправянето на ругатни и неприлични изрази също ще се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от една до две години. Това ще важи и за изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа.

Когато деянието е извършено повторно, съдът ще налага безвъзмезден труд в ползва на обществото от 160 до 480 часа или глоба от 3 до 5 хил. лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 3 до 5 години.

Промените предвиждат и увеличаване на видеонаблюдението във всеки сектор, входовете и изходите, както и забрана за посещаването на спортни мероприятия на лица, участвали в безредици. Достъпът до спортни мероприятия ще се осъществява с поименен билет, който ще даде възможност на органите на реда да имат самоличността на всички посетители.

Припомняме, че за необходимостта от законодателни промени в тази област се заговори след поредния инцидент на футболен мач между отборите на ЦСКА – София и "Левски", играл се на 18 април т. г. на Националния стадион "Васил Левски". Тогава футболен фен от публиката в сектор Б метна бомбичка, която рани двама полицаи. След мача органите на реда пропускаха феновете да излизат от стадиона един по един и задържаха над 40 заподозрени, а няколко дни по-късно футболният хулиган сам се предаде в полицията.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички