Птицевъдите поискаха оставката на ръководството на БАБХ


Птицевъдите поискаха оставката на ръководството на БАБХ
Снимка: Getty Images/Guliver

2141

Ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да подаде оставка, поискаха производителите на птици в България, съобщи БНР.

Причина са неясните според тях мерки на агенцията срещу птичия грип.

Десетки птицевъди от различни краища на България протестират пред агенцията. Те смятат, че има сценарий за унищожаването на бранша с неясна икономическа цел. Според недоволните "недопустимият произвол и бездействие на БАБХ водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици".

В петък БАБХ обяви, че кани представителите на птицевъдния сектор да участват в работна група, която да набележи мерки срещу птичия грип. Поканата дойде, след като по-рано през деня служители на птицевъдна ферма край Хасково протестираха, а собственикът на компанията обяви, че "16 хил. птици са евтаназирани, а съдбата на други 13 хил. новоизлюпени и стерилни патета е висяща заради бездействие и некомпетентност на агенцията". Той предупреди, че протестът ще се пренесе в София в понеделник.

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти. Мерките включват засилена сигурност, висока честота на лабораторен контрол, както и изискване птиците да бъдат транспортирани само след като са предварително изследвани за наличие на вируса. Около огнищата на птичи грип се създават предпазни зони и зони за наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод.

Заради наложените ограничения част от бранша се подготвя за протест. Първи етап от него беше проведеното днес мълчаливо присъствие пред БАБХ.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички