Пушенето коства на световната икономика 1 трлн. долара годишно


Пушенето коства на световната икономика 1 трлн. долара годишно
Снимка: iStock/Guliver

3433

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация и американския Национален институт за борба с рака, предаде Reuters.

Разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80% от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Близо 80 на сто от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият брой на пушачите в света се увеличава. Според здравни експерти тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи в света, които биха могли да се предотвратят.

Според проучването от 688 страници, за което са дали принос около 70 учени, "тютюнопушенето предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти. "Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", гласи докладът.

Сред евтините и ефикасни начини за намаляване на тютюнопушенето са повишаване на цените и акцизите над тютюна, цялостна политика за ограничаване на пушенето, пълна забрана над рекламата на тютюневи изделия и предупреждения на цигарените опаковки, се казва в доклада.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички