Путин пак захапа България заради "Южен поток"

Путин пак захапа България заради
Източник: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин не би желал Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта за газопровод „Северен поток 2”, както някога България в "Южен поток". Той заяви стопанинът на Кремъл на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц.

България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси”, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Путин посъветва европейските лидери да не тръгват по пътя на "Южен поток" и посочи, че проектът не е бил реализиран заради България, пише още БГНЕС.

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент заяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

В началото на май 2017 г. Русия започна изграждането на "Турски поток". В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15.75 милиарда кубически метра газ. Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа.

За момента руската страна все още не е решила на къде ще поеме втората тръба. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият, който е по-вероятен, е през България за Сърбия и Унгария.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.