Путин предупреди: "Турски поток" може да заобиколи България

Путин предупреди: Турски поток може да заобиколи България
Източник: Getty images/Guliver

България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо, предаде "РИА Новости".

"Русия ще намери други възможности за реализирането на "Турски поток", ако България не иска", каза още стопанинът на Кремъл.

Той обвини страната ни, че е провалила "Южен поток" и нарочно бави реализирането на "Турски поток", макар в миналото да се е молила на Русия за него.

"Искам да кажа директно и публично: много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиск отвън, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа", предупреди руският президент.

Малко по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на спрения "Южен поток". Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на "близките седмици".

По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.

Договорено е увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища в Сърбия от 750 млн. на 2 млрд. куб. метра.

"Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на цяла Европа." Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.

Това е един от трите газопровода, които "Газпром" се надяваше да бъдат завършени до края на годината. Единственият готов обаче е "Силата на Сибир", който доставя газ за Китай. При приключването на другите два, според руския енергиен гигант, транзитът през Украйна би могъл да стане излишен.

В реч пред Атлантическия клуб обаче посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че за страната, която подчертава желанието си да създаде газов хъб, "Турски поток" няма да донесе очакваните ползи; напротив, "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна", припомня "Дневник".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.