Путин: Делата срещу "Газпром" заплашват транзита на газ през Украйна

Путин: Делата срещу Газпром заплашват транзита на газ през Украйна
Източник: iStock/Guliver

Русия е готова на сътрудничество с Украйна както за транзита, така и за доставката на природен газ, като неговата цена може да бъде с 25% по-ниска в сравнение с настоящата. Това заяви руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Но той добави, че има риск от прекъсване на транзита на газ през Украйна. "Нафтогаз" с новите си съдебни искове изостря ситуацията в преговорите с "Газпром" по новия договор за газови доставки, отбеляза държавният глава.

Путин допълни, че Русия е готова да сключи споразумение с Украйна съгласно което и да е законодателство.

"Ако Украйна успее да приложи европейското законодателство. Ако те успеят да го направят в оставащия период от време – хубаво. Те са поели ангажименти пред Европа, не пред нас. Нека го направят, ние сме готови и на това.

Но не всичко зависи от нас. Ето защо има риск от прекратяване на транзита, вероятно", обясни Путин в отговор на журналистически въпрос за възможни рискове за транзита на газ през Украйна в условията на изтичане на текущия договор на 31 декември.

Руският президент изрази надежда, че между Москва и Минск до края на годината ще се реши въпросът за цената на руския газ. По думите му преговорите вървели по план.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.