Путин: Реалистично е Гърция да се включи в проекта "Турски поток"

Путин: Реалистично е Гърция да се включи в проекта
Източник: Getty Images/Guliver

Русия смята за напълно реалистично включването на Гърция в "Турски поток", съобщи РИА Новости.

"Русия е готова да разгледа възможността и счита за напълно реалистично включването на Гърция към "Турски поток", заяви руският президент Владимир Путин.

"Относно енергомаршрутите вече казах току що, намекнах, че сме готови за реализирането, съвместно с Гърция, на мащабни инфраструктурни енергийни проекти. Това се отнася и за възможността за включване на Южна Европа през Гърция към "Турски поток." Ние обсъждаме това с турските ни партньори и с гръцките. Това е напълно вероятно", допълни още Путин.

"Там вече е построен газопровод от Гърция към Италия. Тръба има, а газ няма. Но ще помислим заедно по въпроса как да напълним този маршрут с реална продукция. Това е въпрос, изискващ отделно разглеждане. Преди всичко от гледна точка на икономическата целесъобразност за участниците в икономическата дейност, в това число и руските. Но това е напълно възможно. Не го изключваме", обясни още руският президент. 

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви следното: "Обсъдихме новата енергийна карта, която се формира в Източна Европа със строителството на "Северен поток" 2 и възможностите за продължаването на "Турски поток" през Гърция в Италия и нататък в Европа. Това е проект, който в съчетание с други повишава ролята на нашата страна Гърция в регионалния енергиен възел."

Припомняме, че гръцкият премиер е на посещение в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща ще сложи край на трудния период в отношенията между двете страни, свързан с дипломатически скандал, заяви съветникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, предаде БГНЕС. Това ще бъде първата среща на Путин и Ципрас през тази година.

На 22 март в телефонен разговор гръцкият премиер поздрави стопанина на Кремъл с неговото преизбиране на поста президент. През миналата година те се срещнаха на 14 май 2017 г. по време на международния форум в Пекин. През май 2016 г. Путин беше на официално посещение в Гърция, а също така участва в празненства на Атон, свързани с 1000-годишнината на руското монашество в Света гора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.