Пълнолетните хора с увреждания ще бъдат подпомагани по нов модел


Пълнолетните хора с увреждания ще бъдат подпомагани по нов модел
Снимка: БГНЕС

2268

Вариантите за нов модел на подпомагане на пълнолетните хора с увреждания ще бъдат обсъдени с родители на деца с увреждания в понеделник, съобщи социалният министър Бисер Петков. Той потвърди, че един от вариантите предвижда преобразуване на интеграционната добавка в месечна помощ с размер, който ще се определя всяка година.

Министър Петков обясни още, че ще продължи да търси начин за сближаване на позициите на бизнеса и синдикатите относно механизма за определяне на минималната работна заплата.

Социалният министър припомни, че в момента интеграционните добавки, които се отпускат на хората с увреждания за различни услуги, като транспорт и достъп до информация, са с прекалено нисък размер, затова се търси вариант за тяхното окрупняване.

"Тези малки суми не оправдават и разходите, свързани с тяхното амнистиране, превеждане, заплащане на такси. Така че търсейки отговор на исканията на родителите на деца с увреждания, това е един от вариантите, който чисто в експертен план се обсъжда в Министерството на труда и социалната политика за промяна в модела на заплащане на добавки на хората с увреждания", каза Петков, цитиран от "Дарик".

Колкото до механизма за договаряне на минималната работна заплата, Бисер Петков обясни, че като министър трябва да изчерпи всички възможности за постигане на съгласие между работодатели и синдикати:

"Няма драма от това да не бъде постигнат такова съгласие. Така или иначе в средносрочната бюджетна прогноза правителството, съгласно заявените приоритети за управление и цели по отношение на доходите, е заявило как вижда нарастването на минималната работна заплата в рамките на мандата, което в същото време е оставила вратата отворена чрез една забележка - че всъщност тези предложени нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени, в случай че се стигне до договаряне", каза още той.

Според проекта за бюджетна прогноза на финансовото министерство минималната заплата трябва да стане 510 лева от януари догодина.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички