Първа присъда за използване на Uber в Аржентина


Първа присъда за използване на Uber в Аржентина
Снимка: Getty Images/Guliver

2503

Съд в аржентинската столица осъди условно на два дни затвор шофьор за това, че е ползвал услугата за споделен транспорт Uber. Мъжът е виновен за това, че е приемал запитвани за извършване на пътнически курсове в рамките на приложението, съобщи прокуратурата в Буенос Айрес, цитирана от БГНЕС.

Според решението на съда шофьорът е виновен за „неправилно използване на публичното пространство“ и „занимаване с незаконна дейност“. Освен присъдата, съдът отне и шофьорската книжка на мъжа за срок от два месеца.

Прокурор Мартин Лападу заяви, че ако осъденият бъде хванат повторно да използва Uber или наруши закона по друг начин в рамките на следващите две години присъдата му ще стане действаща.

Uber започна да развива дейност в Аржентина през април 2016 г. след това обаче властите в страната получиха иск от профсъюза на таксиметровите шофьори, по време на чието разглеждане работата на компанията трябваше да бъде преустановена. От Uber обаче отказаха да се подчинят, като чак през този месец временното решение за забрана стана постоянно.

По-рано прокурор Лападу отново се опитва да вкара в затвора двама други шофьори на Uber за това, че приемат поръчки за частни курсове и така нарушават временната забрана за работа на компанията и извършват търговска дейност на обществени места.

Онлайн услугата Uber позволява на своите потребители да си поръчат превоз на шофьори чрез мобилно приложение. Компанията е основана през 2009 г. и в момента извършва дейност в 450 страни по света.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички