Първи бюджет на Острова след Brexit


Първи бюджет на Острова след Brexit
Снимка: iStock/Guliver

3396

Правителството на Великобритания планира първи бюджет след Brexit за 6 ноември, една седмица след очакваната дата за напускане на Европейския съюз, съобщи финансовият министър Саджид Джавид пред британските медии, цитирани от БГНЕС.

"Това ще бъде първият бюджет след излизането от ЕС. Ще изложа нашия план за оформяне на бъдещата икономика и ще задействам началото на нашата инфраструктурна революция. Това е правилното и отговорно нещо, което трябва да направим - трябва да продължим с управлението", добави той.

Бюджетът, първият за Джавид като министър, се очаква да се основава на предложения, които той изложи миналия месец, за инфраструктура като болници и железници.

Въпреки това, Джон Трикет, говорител на кабинета на Лейбъристката партия, е скептичен, че бюджетът ще бъде приет по план, след като опозиционните партии заплашват да свалят правителството на Джонсън, а самият премиер настоява за предсрочни избори.

"Бих се изненадал, ако има бюджет на тази дата, тъй като те нямат представа дали предложението за Brexit ще премине в Камарата на общините или не", каза той пред BBC.

Великобритания и ЕС са в преговори на последно ниво, за да осигурят споразумение за развод преди последната двудневна среща на върха на европейските лидери в Брюксел, започваща в четвъртък. 

Премиерът Борис Джонсън настоява Великобритания да напусне блока на 31 октомври, както е предвидено, дори без споразумение. Но британските депутати миналия месец приеха закон, който изисква той да поиска отлагане на Brexit, ако до края на срещата на върха не бъде финализирана никаква сделка. Остава неясно как Джонсън възнамерява да действа в такава ситуация.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички