Първият руски реактор за АЕЦ "Аккую" ще е готов през 2020 г.

Първият руски реактор за АЕЦ Аккую ще е готов през 2020 г.
Източник: iStock/Guliver

Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа „Аккую“ през 2020 година. Изпълнител на поръчката е руската компания „АЕМ-технологии“ (част от „Атоменергомаш“), предаде ТАСС. Руско-турският мегапроект предвижда следващите години да се изработят общо четири енергоблока ВВЕР-1200.

Строителството на АЕЦ „Аккую“ в провинция Мерсин започна през декември 2017. До началото на април руската страна е вложила около 3 милиарда долара в строителството. Плановете са първата турска АЕЦ да заработи през 2023 година, припомня БГНЕС.

Русия и Турция започнаха работата по проекта през 2010 година с подписването на междуправителствено споразумение за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Аккую". За определено време проектът беше в застой заради обтегнатите политически отношения на двете страни. Стойността на централата се оценява на 20 милиарда долара.

Веднъж, след като е завършена, електроцентралата ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси.

Турският енергиен министър, зет на Ердоган, похвали проекта, като заяви „ние се намираме в решаващ момента, който сбъдва една 63-годишна мечта”.

Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в ключови направление, включително енергетика, кризата в Сирия, и други ключови политически теми.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.