Първите разследвания на болници ще приключат през есента

Първите разследвания на болници ще приключат през есента
Източник: БГНЕС

Надявам се, че в близко бъдеще, може би още през есента, някои от първите разследвания за болници биха могли и да започнат да приключват. Това каза директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, предаде БГНЕС.

През април тази година стана ясно, че прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички разследвания за безстопанственост в болниците да се ръководят от Софийска градска прокуратура и да се разследват от следователи от Национална следствена служба.

Преди това, през март, пък беше съобщено, че Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов”. Тогава стана ясно и че са образувани и 6 досъдебни производства за безстопанственост за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ – Кърджали.

„По делата се работи изключително интензивно”, каза днес директорът на НСлС. 20 досъдебни производства, касаещи 20 болнични заведения на територията на цялата страна има в НСлС. „Към момента все още няма привлечени обвиняеми по нито едно от тези 20 досъдебни производства”, каза Борислав Сарафов. Той обясни, че има различни схеми и посочи, че делата са с различен предмет на разследване и затова ще имат и различно време на приключване.

На въпроса дали в тези 20 разследвания е и болницата в Овча купел, той каза: „Да, и това дело е част от разследванията”.

През февруари разследването по делото за смъртта на сина на министър Ивайло Московски беше възложено на НСлС. „По него работи екип от следователи, ръководени от единия от зам.-директорите Магдален Маринов. Не е приключило разследването”, каза директорът на НСлС. Сарафов посочи, че са извършени са много повторни огледи на местопроизшествие, назначени са експертизи

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.