Ядреното гориво на планетата може да бъде изчислено до 2025 г.


Ядреното гориво на планетата може да бъде изчислено до 2025 г.
Снимка: Deja book

3038

Количеството ядрено гориво и радиоактивна енергия на планетата ни може да бъде изчислена до 2025 г. това ще помогне да се прецени докога можем да разчитаме на този източник на енергия.

Планетата ни се нуждае от гориво, с което да извършва всички свои процеси – движението на тектонските плочи, изригването на вулканите, съществуването на магнитните полета. Също като хибриден автомобил Земята използва два източника за такава енергия – първична енергия, останала от създаването на планетата и ядрена енергия, която се формира в земното ядро от естествения радиоактивен разпад на елементите в него.

Досега учените са създали няколко модела, с които да изчислят какво количество енергия ще остане на планетата, но резултатите от тези изследвания се намират в много широки граници, пише Financial Express.

Съвместен екип от учени от Университета в Мериленд, от Карловия университет в Прага и от китайската Академия за геоложки науки твърди, че ще може да изчисли колко точно гориво остава на Земята до 2025 г.

За да може да бъде сметнато това количество, учените ще разчитат на засичането на една от най-малките субатомни частици, известни на науката – геонеутриното. Тези частици са вторичен продукт от ядрени реакции в звездите, включително и нашето Слънце, в суперновите, черните дупки и като резултат от човешка дейност. Те се образуват още и при термоядрените процеси в земното ядро.

Чрез засичането на тези частици учените ще могат да установят какво количество от тях остава в ядрото на планетата.

Досега засичането на антинеутринови тела, каквото е геонеутриното ставаше изключително бавно. Но учените се надяват, че с влизането в употреба на три нови детектора до 2022 г. това ще стане по-бързо и по-лесно.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички