Япония ратифицира ТТП въпреки Тръмп

Япония ратифицира ТТП въпреки Тръмп
Източник: Gettyimages

Японският парламент ратифицира днес споразумението за Транстихоокеанското партньорство (ТТП), въпреки опозицията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп срещу търговския договор.

Мнозинството в горната камара на парламента, начело с управляващата коалиция на премиера Шиндзо Абе, подкрепиха сделката, докато опозицията гласува против.

По думите на говорителя на правителството приемането на ТТП е „послание до света за категоричното решение на Япония да подкрепя свободната търговия“, съобщава БГНЕС.

Американският президент Барак Обама беше сред основните защитници на търговското споразумение, както и на това с ЕС - Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТПТИ).

Въпреки това неговият наследник Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че е против двете споразумения, тъй като по думите му те биха били вредни за САЩ и за пазара на труда. Той дори заплаши да оттегли Вашингтон от ТТП.

САЩ и Япония са двете най-големи държави по транстихоокеанското партньорство, което включва още Австралия, Бруней, Канада, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Също така споразумението в сегашната му форма не може да започне да се прилага без ратифицирането му от САЩ.

ТТП се вижда като противодействие на икономическата експанзия на Китай и начинът на Пекин за правене на бизнес. От Белия дом по-рано предупредиха, че провал на ТТП ще постави милиарди долари в експорт на риск от китайска конкуренция.

В същото време самият премиер Абе направи подписването на договора един от основните стълбове на своята програма за растеж.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.