Qualcomm настоява за забрана на някои модели iPhone в САЩ

Qualcomm настоява за забрана на някои модели iPhone в САЩ
Източник: iStock/Guliver

Qualcomm призова американските търговски регулатори да отменят съдебното решение и да забранят вноса на някои модели на iPhone в САЩ в нов епизод от дългосрочния патентен спор между двете компании, съобщава Reuters.

Производителят на чипове настоява за забраната с надеждата да нанесе удар на Apple преди воюващите компании да започнат мащабен процес в средата на април в Сан Диего, свързан с патентните практики на Qualcomm. Ищецът се опитва да подложи на натиск компанията от Купертино, след като спечели частични забрани за продажби на iPhone в Китай и Германия, принуждавайки Apple да доставя само телефони с чипове Qualcomm на някои пазари.

Всяка забрана за внос на iPhone в САЩ може да е краткосрочна, тъй като компанията разполага със софтуерно решение, за да избегне нарушаването на един от патентите на Qualcomm. Компанията от Купертино поиска от регулаторите 6 месеца отсрочка, за да докаже, че корекцията работи.

Qualcomm заведе дело срещу Apple в американската комисия за международна търговия през 2017 г., твърдейки, че някои модели на iPhone нарушават патентите ѝ , помагайки на смартфоните да работят добре, без да изтощават батериите им. Qualcomm поиска забрана за внос на някои по-стари модели на iPhone, съдържащи чипове на Intel.

Регулаторите в САЩ обаче се опасяват, че подобна забрана ще превърне Qualcomm в монополист при модемните чипове на американския пазар, които са ключови за бъдещите 5G мрежи. Решението на казуса трябва да стане ясно в края на март.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.