Язовирите ще се класифицират по потенциална опасност


Язовирите ще се класифицират по потенциална опасност
Снимка: БГНЕС

3093

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за водите, предвиждащи въвеждането на класификация на язовирите.

Вносители на законопроекта са ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а промените предвиждат въвеждането на класификация на язовирите на „малки“ и „големи“, целяща регламентиране на различни изисквания по отношение на поддържането им в изправно техническо състояние и осигуряване на безопасната им експлоатация, предава БГНЕС.

Промените предвиждат още язовирите да се класифицират в тристепенна скала на потенциална опасност в зависимост от оценката на риска от човешки жертви, както и потенциалните икономически, социални и екологични щети.

Предвижда се създаване на дружество, което да осъществява комплексно управление на язовири – публична и частна държавна собственост. Негово ще бъде задължението да поддържа язовирните стени и съоръженията към тях в изправно състояние. Въвежда се и възможност за общините, които не разполагат с достатъчен ресурс да поддържат язовирните стени и съоръженията, да прехвърлят собствеността им на държавата, а те да бъдат предоставени за управление на държавното предприятие.

Притеснения в тази посока бяха изразени от „БСП за България“. „Това, което се предлага, е стопанисване от търговско дружество с държавно участие, което според нас е грешно. Едно такова търговско дружество няма да има особено сериозен капацитет за печалба. Нашият съвет към вносителите е това да бъде държавно предприятие, което може при изразходването на обществени средства да работи на лека печалба, за да изпълнява задълженията си. Ако се спрем на вариант търговско дружество, рискуваме то да фалира след първата година“, коментира от трибуната народният представител Христо Проданов.

Емил Христов от ГЕРБ защити предложението. „Смисленият анализ показва, че там ще има възможност дори за печалба“, смята той.

По време на дискусията стана ясно, че законопроектът се подкрепя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по метрология и технически надзор, но в становищата им са направени предложения за прецизиране на отделни разпоредби.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички