Работи се на ръба на възможностите по "Апартаментгейт", заяви Гешев

Работи се на ръба на възможностите по Апартаментгейт, заяви Гешев
Източник: БГНЕС

При проверките по "Апартаментгейт" се работи на ръба на възможностите. Съзнаваме, че случаят е важен за държавата. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев.

„Надявам се да се справим в доста кратки срокове. Но обемът на тези проверки е изключително голям и ангажира голям човешки и технически ресурс. Но се работи на ръба на възможностите, за да може да се достигне до конкретен резултат, който да бъде оповестен на българските граждани“, заяви зам. главният прокурор, цитиран от "Фокус".

Гешев уточни, че се проверяват доста случаи, като всеки един от тях не е елементарен. „Трябва да се съберат достатъчно данни. Съответно да се снемат обяснения от лица, да се извършат проверки от различни държавни институции, включително и да се провери как са процедирали определени държавни служители“, каза още той и посочи, че разследването изисква продължителни усилия.

Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони. От тях петима са с мярка „задържане под стража“ за 72 часа, съобщи Гешев.

Разследването за злоупотреби е свързано с Програмите за развитието на селските райони и по програмата за конверсия на лозя. Принципал е ДФ „Земеделие“.

Става дума за съвсем различно разследване от това, за което преди 8 месеца в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът Миню Стайков, уточни Иван Гешев.

Заместник-главният прокурор разкри, че по различни мерки на земеделските програми от Фонд „Земеделие“ са отпуснати и одобрени средства от фондове на ЕС. По едната програма са отпуснати 11,5 млн. лева. След намесата на прокуратурата парите не са стигнали до престъпната група. По втората програма “Конверсия на лозя“ са поискани над 7 млн. лева. Получени са 5 млн. лева. Останалите пари не са платени.

В схемата фирмите, които са кандидатствали по програмите, реално не са били свързани с реалните собственици. Фирмите обаче са били свързани с бизнес империята „Карнобат“, разкри още Гешев.

В следващите дни екип от прокурори ще реши какви мерки за неотклонение ще вземе за осемте обвиняеми лица.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.