Работодатели съгласни да се плаща повече за нощен труд, но поставят условия

Работодатели съгласни да се плаща повече за нощен труд, но поставят условия
Източник: iStock/Guliver

Работодателските организации в България са готови да преразгледат заплащането за нощен труд, ако при бъдещи преговори се обсъдят и определени теми, по които те имат искания. Това става ясно от позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

На 22 октомври Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъдил предложението на синдиката "Подкрепа" добавката за един час работа през нощта да се увеличи от 0.25 лв. на 0.5% от минималната работна заплата, което значи 2.8 лв. от началото на следващата година.

Сегашният размер на доплащането е определен през 2007 г.

"Възможно е след повече от единадесет години цитираната нормативна разпоредба да бъде преразгледана, тъй като през периода от 2007 г. досега са настъпили промени в цените и трудовите възнаграждения, които следва да бъдат отразени в заплащането на нощния труд, но както Ви е известно Асоциацията на организациите на българските работодатели има опредени приоритети в областта (като отпадане на добавката за т.нар. клас прослужено време, отпадане на задължението за заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и др. ) и настояваме всички въпроси да бъдат разглеждани успоредно", се казва в становището.

"Промяната в заплащането на нощния труд би могла да бъде част от бъдещи преговори в областта на трудовите отношения. Разбира се, считаме, че скокообразното нарастване на добавката за нощен труд, предложена от КТ "Подкрепа", не е приемлива за нас по принцип, защото не е обвързана с някакви обективни показатели (например ръст на производителността на труда за съответния период или друг обективен критерий)", завършва писмото.

То е адресирано до председателстващия Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиер Валери Симеонов и до министъра на труда Бисер Петков.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.