Работодателите намекват, че заради ограничения на товар не могат да сключват дългосрочни договори за ток

Работодателите намекват, че заради ограничения на товар не могат да сключват дългосрочни договори за ток
Източник: БГНЕС

За да стигнете до двустранен договор, трябва да стигнете до пазара, а сега има ограничени количества. Практически товарът е 200-250 мегавата, а имаме капацитет на мощностите в пъти повече. Но всъщност няма достатъчно количество ток за търговия. Така зам.-председателят на АИКБ Румен Радев обясни пред Нова телевизия защо големият бизнес се оплаква от ситуацията на свободната борса за ток.

Товар от 200-250 мегавата означава половината мощност горе-долу на един блок на ТЕЦ "Марица Изток 2", докато АЕЦ "Козлодуй" има общо 2000 мегавата товар.

Радев обаче не каза защо няма по-голям капацитет, след като по закон производителите на ток задължително трябва да са на борсата. Промените в Закона за енергетиката са отпреди почти 2 години – именно заради оплаквания, че няма достатъчно ток за търгуване. Тогава беше решено всички договори – двустранни т.е. дългосрочни, "Ден напред" и за деня, да минават през енергийната борса.

Още в края на миналата седмица, Actualno.com и Expert.bg изпратиха въпроси до Асоциацията на работодателските организации в България какъв процент от сключените договори са двустранни и какъв са през сегмента „Ден напред” и дали има причини бизнесът в България да не иска да сключва двустранни т.е. дългосрочни договори. До този момент, вече пети ден, отговор няма.

Освен това, според Радев имало повече субекти, които имат изгода от ситуацията с индустриалния ток.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.